Projekt izgradnje zona slijetanja helikoptera za pružanje hitne medicinske pomoći u okviru “zlatnog sata”

Izgradnja prve od ukupno tri nove zone za slijetanje helikoptera diljem Hrvatske

Sjedinjene Američke Države započele su radove na prvoj od ukupno tri nove zone za slijetanje helikoptera diljem Hrvatske. Svečanost u Karlovcu obilježila je početak projekta u vrijednosti od 7.595.282 HRK sa svrhom uspostave zona za slijetanje kod Opće bolnice Karlovac, Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu i Opće bolnice “dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu.

Sjedinjene Američke Države pružaju pomoć Općoj bolnici Karlovac i Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske s ciljem omogućavanja hitnih intervencija helikopterom za lakši doseg, liječenje i spašavanje života pacijenata.

Pomoću ove podrške, hitna medicinska pomoć u Hrvatskoj moći će doći do i započeti liječenje otprilike pola hrvatskog stanovništva unutar “zlatnog sata”, odnosno unutar prvog sata nakon traumatske ozljede.

Pacijenti koji su na operacijskom stolu unutar jednog sata od ozljede imaju značajno veće šanse za preživljavanje. Sjedinjene Američke Države su posvećene pomaganju stanovnicima Hrvatske kad god je to moguće, kao i ojačavanju partnerstva SAD-a i Hrvatske na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Ovaj projekt i rezultirajuća unaprijeđena reakcija hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj dodatno će ojačati američko-hrvatsku vojnu suradnju, olakšati buduće međunarodne vježbe i doprinijeti facilitiranju većih američko-hrvatskih bilateralnih i multinacionalnih angažmana u obuci na hrvatskom poligonu Slunj. Nova zona za slijetanje helikoptera u Karlovcu omogućava noćno slijetanje koje drastično poboljšava uslugu pružanja hitne medicinske pomoći u regiji.

Ova inicijativa jedno je od najvećih partnerstva za medicinsku pomoć koju poduzimaju Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i EUCOM u Hrvatskoj.

Iznos
7.595.282
HRK