Uspostava Operativnog centra za kibernetičku sigurnost hrvatske vojske i mobilnog tima za odgovor na kibernetičke incidente

Pružanje posebne pomoći za uspostavu novog Operativnog centra za kibernetičku sigurnost Hrvatske vojske i mobilnog tima za odgovor na kibernetičke incidente

Kao potporu hrvatskim nastojanjima da unaprijedi svoje obrambene sposobnosti, Sjedinjene Američke Države dale su 29 milijuna kuna posebne pomoći za uspostavu novog Operativnog centra za kibernetičku sigurnost Hrvatske vojske i mobilnog tima za odgovor na kibernetičke incidente, uz dodatna ulaganja Vlade Republike Hrvatske. Niz komplementarnih programa financiranih od strane SAD-a olakšat će razvoj Hrvatskog zapovjedništva za kibernetički prostor s opremom, obukom i tehnologijom potrebnom za sprječavanje kibernetičkih upada i obranu mreža Hrvatske vojske i Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Inicijativa će rezultirati iskusnim kadrom hrvatskih stručnjaka koji će voditi i obučavati sljedeću generaciju stručnjaka za kibernetičku sigurnost Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pružajući Hrvatskoj mogućnost da spriječi buduće napade.

Hrvatska je postojan obrambeni partner i pouzdani saveznik Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u koji radi na promicanju mira i stabilnosti, kako na globalnoj razini, tako i u jugoistočnoj Europi. Vlada SAD-a nastavlja pružati vojnu pomoć Hrvatskoj u obliku obuke, opreme i specijalnog obrazovanja u vrhunskim vojnim školama SAD-a. U samo posljednjih 10 godina Hrvatska je od Sjedinjenih Američkih Država dobila više od 4.8 milijardi kuna u obliku potpore hrvatskoj vojnoj modernizaciji i unapređenju sposobnosti. Ovo ulaganje omogućilo je nabavu raznovrsne vrhunske opreme, uključujući helikoptere Blackhawk i Kiowa, vozila zaštićena od zasjede otporna na mine, sustave za pročišćavanje vode, uređaje za noćno gledanje i komunikacijsku tehnologiju.

Hrvatska i Nacionalna garda Minnesote, partner koji doprinosi Hrvatskom zapovjedništvu za kibernetički prostor, blisko su surađivali kroz State Partnership Program na poboljšanju američko-hrvatske bilateralne vojne suradnje, provodeći preko 120 vojnih razmjena u Hrvatskoj i Minnesoti.