Američko-hrvatsko partnerstvo poboljšava usluge za hrvatske branitelje

Američko-hrvatsko partnerstvo nastavlja pružati rezultate za zajednice diljem Hrvatske. Otpravnik poslova Mark Fleming danas se pridružio potpredsjedniku Vlade Medvedu, osječko-baranjskom županu Anušiću, osječkom gradonačelniku Radiću i drugim visokim dužnosnicima na otvaranju novog Regionalnog centra za pitanja branitelja u Osijeku, uz potporu američke vlade u iznosu od 2.6 milijuna kuna.

 

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država predano je osnaživanju našeg partnerstva s Hrvatskom i hrvatskim narodom. Nova ustanova omogućit će hrvatskim braniteljima potrebnu skrb, uključujući i u području mentalnog zdravlja.

 

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske će posjedovati i održavati objekt, ujedno i prvi koji je u istočnoj Hrvatskoj opremljen za pružanje ovakve vrste skrbi. Ovaj objekt podržava napore hrvatske Vlade za smanjenje društvene i političke marginalizacije branitelja.

 

Američko veleposlanstvo također je doniralo KBC Osijek medicinsku opremu u vrijednosti od oko 570.000 kuna, uključujući i mobilni rendgenski aparat s ciljem unapređenja kapaciteta bolnice za hitne intervencije. Sredstva za ova dva projekta dolaze iz američkog EUCOM-a.

 

Otpravnik poslova Fleming istaknuo je kako će ova oprema poboljšati sposobnost hitnog medicinskog odgovora bolnice u cijeloj regiji.

 

“Danas nam treba puno više od opreme. Odnos koji njegujemo s Ministarstvom zdravstva i zajednicom u Osijeku nastavit će rasti i otvarati nove puteve za suradnju između SAD-a i Hrvatske. Pohvaljujemo vaš trud, naporan rad i duge sate koje ste uložili služeći svojoj zajednici tijekom nevjerojatno teške prošle godine. Ova donacija Sjedinjenih Američkih Država podržat će kapacitete vaše bolnice da brine o potrebitima, što je od vitalnog značaja za sve nas ovdje.”

 

Sjedinjene Američke Države s ponosom surađuju s Hrvatskom na ovom projektu pomoći hrvatskim braniteljima. Obrambena suradnja između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske kamen je temeljac našeg odnosa. Tijekom proteklih 10 godina, američka vojna pomoć Hrvatskoj u obliku obuke, opreme, izgradnje infrastrukture i specijaliziranog vojnog obrazovanja dosegla je približno četiri i pol milijarde kuna (preko 700 milijuna dolara). Otkako je Hrvatska prije 12 godina ušla u NATO savez, naši su vojnici služili rame uz rame od Afganistana preko Poljske do Kosova. Hrvatska značajno doprinosi regionalnoj stabilnosti i međunarodnoj sigurnosti.