Sjedinjene Američke Države otvaraju pomorski krizni centar s hrvatskim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture za brži odgovor na bilo koju katastrofu na hrvatskoj obali

Sjedinjene Američke Države danas su proslavile završetak rekonstrukcijskih radova u Pomorskom kriznom centru za koordinaciju i obuku u Lučkoj kapetaniji Rijeka, koje financiraju Sjedinjene Američke Države. Ovaj projekt vrijedan 3.2 milijuna kuna poboljšat će sposobnost Hrvatske da štiti život i okoliš u slučaju katastrofe.

 

Američko-hrvatsko partnerstvo na moru ključno je za vojnu suradnju dviju zemalja u NATO-u i zajedničku sigurnost. Zbog toga su Sjedinjene Američke Države, preko Europskog zapovjedništva američke vojske (EUCOM), pomogle hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Lučkoj kapetaniji Rijeka u unapređenju obuke i hitne reakcije na moru. Otpravnica poslova Victoria Taylor danas se pridružila ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću u Lučkoj kapetaniji Rijeka na svečanom rezanju vrpce. Ovo obnovljeno postrojenje postat će središnja točka za planiranje, obuku i upravljanje odgovorom na hitne situacije na moru, uključujući i podršku osobama i plovilima kojima je potrebna pomoć, ali i rješavanje pomorskih nesreća i onečišćenja naftom. Unaprijeđeni centar igrat će ključnu ulogu u održavanju sigurnosti i upravljanja okolišem hrvatskih obalnih voda, osiguravajući brzo djelovanje u slučaju potencijalne ekološke katastrofe. Zaštita okoliša ključni je prioritet i za Sjedinjene Američke Države i za Hrvatsku, a zajednički kapaciteti za ublažavanje incidenata i nesreća na moru čine veliku razliku u krizi. Američki projekti pomoći izravno pomažu lokalnim zajednicama diljem Hrvatske, s 4.5 milijardi kuna potpore Sjedinjenih Američkih Država uloženih u Hrvatsku tijekom posljednjeg desetljeća, čime se financiraju civilni i vojni projekti, uključujući i zajedničke vježbe te stručnu edukaciju.

 

Rijeka je već središte američko-hrvatske suradnje, a lučki grad ima gospodarsku korist od gotovo 900 milijuna kuna ugovorenih usluga američke ratne mornarice za održavanje brodova i podršku od 2011. godine.