Sjedinjene Američke Države i Republika Hrvatska potpisale su sporazum o poboljšanju koordinacije provedbe zakona u borbi protiv ilegalne trgovine drogama

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv droga (Department of Justice Drug Enforcement Administration – DEA) potpisalo je danas Memorandum o razumijevanju s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP), kojim se pojačava suradnja u borbi protiv nezakonitog prometa drogama diljem jugoistočne Europe. Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Antonio Gerovac pridružio se vršiteljici dužnosti zamjenice šefa misije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Caitlin Piper i atašeu DEA Kevinu Fejeranu na ceremoniji potpisivanja u Glavnom ravnateljstvu policije Republike Hrvatske.

       

“Partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske snažno je, dinamično i nastavlja rasti. Ovaj novi sporazum nadovezuje se na naš veliki uspjeh u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova na pristupanju Hrvatske bezviznom programu (Visa Waiver Program). Ministarstvo unutarnjih poslova ostaje blizak partner u promicanju zajedničkih ciljeva, a potpisivanjem današnjeg sporazuma zajedno ćemo ići naprijed učinkovitim američko-hrvatskom timskim radom i naporima u suzbijanju trgovine drogom i transnacionalnog kriminala. Cijenimo angažman Hrvatske u rješavanju ovih pitanja u široj regiji.”, izjavio je otpravnik poslova Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodao je: “Nakon pristupanja Republike Hrvatske bezviznom programu, Memorandum je još jedan rezultat intenzivne suradnje s našim američkim partnerima, kao i potvrda da Sjedinjene Američke države vide Hrvatsku uz bok drugim zemljama koje zadovoljavaju najviše sigurnosne standarde. Jačanje suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u području sigurnosti kontinuiran je proces i rezultat međusobnog povjerenja izgrađenog u protekla tri desetljeća, koje danas, kada smo svjesni da su gotovo svi izazovi više-manje međusobno povezani i manifestiraju se na transkontinentalnoj i transnacionalnoj razini, postaje sve važnije. Uspostavljanje područnog ureda DEA-e u Zagrebu 2016. godine predstavljalo je prinzanje za Republiku Hrvatsku i dodatno potvrdilo status i napore hrvatske policije u borbi protiv kriminala povezanog s drogom, posebice u suzbijanju kriminalnih skupina takozvanog balkanskog kartela, gdje smo već ostvarili značajne rezultate i uspjehe s našim američkim partnerima. 

 

Memorandum o razumijevanju adresira niz alata za koordinaciju, od tehnologije i razmjene istraživačkih informacija do pružanja međusobne pomoći tijekom provođenja operacija protiv trgovine drogom i bliske komunikacije u procesuiranju trgovaca drogom. “Ovaj će sporazum pojačati našu zajedničku sposobnost za borbu protiv ilegalne trgovine drogom, kao i drugih oblika transnacionalnog kriminala povezanog s trgovinom droge, a pojačat ćemo i angažman SAD-a i Hrvatske u bilateralnim aktivnostima provođenja zakona, što dodatno jača profesionalne i policijske veze između naših zemalja”, naglasio je zamjenik šefa misije Piper. Američki doprinos hrvatskim partnerima za provođenje zakona iznosi 4.5 milijardi kuna američke sigurnosne potpore uložene u Hrvatsku u samo posljednjem desetljeću, kako za civilne, tako i za vojne projekte.