Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države potpisale 5 milijuna dolara vrijedan sporazum o pokretanju Operativnog centra za kibernetičku sigurnost i mobilnog tima za odgovor na kibernetičke incidente u Zagrebu kako bi zaštitili Hrvatsku od kibernetičkih prijetnji

Kao potpora nastojanjima Republike Hrvatske da unaprijedi svoje obrambene sposobnosti, Sjedinjene Američke Države pružile su 4.2 milijuna dolara potrebne pomoći za uspostavu novog Operativnog centra za kibernetičku sigurnost Hrvatske vojske i mobilnog tima za odgovor na kibernetičke incidente, uz sufinanciranje hrvatske Vlade. Niz komplementarnih programa financiranih od strane Sjedinjenih Američkih Država olakšat će napredak hrvatskog kibernetičkog zapovjedništva s opremom, obukom i tehnologijom potrebnom za sprječavanje kiberentičkih upada i obranu mreža Hrvatske vojske i Ministarstva obrane. Inicijativa će rezultirati iskusnim hrvatskim stručnjacima koji će voditi i obučavati sljedeću generaciju stručnjaka za kibernetičku sigurnost Ministarstva obrane, dajući Hrvatskoj mogućnost da spriječi buduće napade.

 

“Sjedinjene Američke Države i Hrvatska ozbiljne su po pitanju kibernetičke sigurnosti. Blisko surađujemo u borbi protiv cyber prijetnji na globalnoj razini”, rekao je američki veleposlanik Robert Kohorst. Veleposlanik je također istaknuo kako “će novi centar za kibernetičke operacije štititi mreže hrvatskog Ministarstva obrane. Američko-hrvatsko obrambeno partnerstvo napreduje suštinski i dosljedno naprijed.”

 

Hrvatska je postojan obrambeni partner i pouzdani saveznik Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u koji radi na promicanju mira i stabilnosti, kako na globalnoj razini, tako i u jugoistočnoj Europi. Vlada Sjedinjenih Američkih Država nastavlja pružati vojnu pomoć Hrvatskoj u obliku obuke, opreme i specijalnog obrazovanja u vrhunskim vojnim školama diljem SAD-a. U samo posljednjih 10 godina, Hrvatska je od SAD-a primila više od 700 milijuna dolara kao potporu hrvatskoj vojnoj modernizaciji i razvoju sposobnosti. Ova investicija omogućila je nabavu niza vrhunske opreme, uključujući helikopere Blackhawk i Kiowa, vozila zaštićenih od zasjede i  otpornih na mine, sustave za pročišćavanje vode, uređaje za noćno gledanje i komunikacijsku tehnologiju.

Hrvatska i Nacionalna garda Minnesote, koja kao partner doprinosi hrvatskom kibernetičkom zapovjedništvu, blisko su surađivale kroz Program državnog partnerstva na poboljšanju američko-hrvatske bilateralne vojne suradnje, provodeći preko 120 vojnih razmjena u Hrvatskoj i Minnesoti.