Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) sada će građanima i državljanima Hrvatske omogućiti prijavu za turističko ili poslovno putovanje u SAD do 90 dana

ZAGREB – Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) odsad će omogućavati građanima i državljanima Hrvatske da se prijave za turističko ili poslovno putovanje u Sjedinjene Američke Države u trajanju do 90 dana bez dobivanja američke vize. Hrvatsko članstvo u bezviznom programu (Visa Waiver Program) važan je korak prema daljnjem jačanju dugogodišnje gospodarske i sigurnosne suradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. 

 

“Veoma smo zadovoljni što hrvatski građani sada uživaju u mogućnosti putovanja u Sjedinjene Američke Države bez vize”, rekao je otpravnih poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu Mark Fleming. “Ovo je bio dug, ali vrijedan proces i pozdravljamu hrvatske vlasti što su uspješno ispunile stroge zahtjeve bezviznog programa. Cijeli moj tim u Veleposlanstvu i ja oduševljeni smo time što svjedočimo ovoj važnoj prekretnici koja dodatno produbljuje veze između američkog i hrvatskog naroda.”

Bezvizni program je sveobuhvatno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i određenih zemalja koje olakšava međunarodna putovanja u Sjedinjene Američke Države iz poslovnih ili privatnih razloga bez vize u trajanju do 90 dana, istovremeno štiteći nacionalnu sigurnost. Kako bi sudjelovala u programu, država mora ispunjavati uvjete vezane uz suzbijanje terorizma, provođenje zakona, provedbu imigracijskih propisa, sigurnost dokumenata i kontinuirano upravljanje granicama. Ti zahtjevi uključuju i stopu odbijenih neimigrantskih viza ispod tri posto, izdavanje sigurnih putnih isprava i blisku suradnju s američkim tijelima za provođenje zakona i protuterorističkim tijelima.

 

ESTA prijavnicu moguće je ispuniti u bilo koje doba prije putovanja na https://esta.cbp.dhs.gov/esta.  Ministarstvo domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država preporuča putnicima da svoje zahtjeve za odobrenje putovanja predaju što je ranije moguće, a najkasnije 72 sata prije putovanja. Putnici u sklopu bezviznog programa ne moraju imati posebne planove za putovanje u Sjedinjene Američke Države prije nego što se prijave u ESTA sustav. ESTA ovlaštenja općenito vrijede dvije godine. Putnici s važećim B1/B2 vizama trebaju nastaviti koristiti svoju vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države.

 

Za više informacija o prijavama u ESTA sustav, molimo posjetite web stranicu CBP ESTA.  Za više informacija o bezviznom programu, molimo posjetite web stranicu DHS VWP.